top of page
  • Yazarın fotoğrafıBaşak Balanlı Türkoğlu

Diş kırılması ve diş yaralanmasında acil yapılması gerekenler nelerdir?

Tedaviye yardımcı olabilir düşüncesi ile ‘mümkünse’ kırılan diş parçası bulunarak koruma altına alınmalıdır. 30 dakika içersinde diş hekimine gidilmelidir.

Tedaviye yardımcı olabilir düşüncesi ile ‘mümkünse’ kırılan diş parçası bulunarak koruma altına alınmalıdır. 30 dakika içersinde diş hekimine gidilmelidir. Bu arada bölgede kanama meydana gelmişse temiz bir gazlı bez ile basınç uygulanmalıdır. Basınç uygulamasına rağmen kanama 15 dakika içersinde durmazsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Diş kırılmaları, dişlerin yerinden oynaması ya da çıkması, ağız dokularında yaralanmalar ve beyin sarsıntısı sıklıkla  da basketbol, futbol vs. gibi kontakta sporları yaparken oluşan çarpma ve düşmeler ile trafik kazaları sonucunda oluşmaktadır. Özellikle kontakt spor yapan çocuklarda oluşan ağız yaralanmalarını ve diş kırıklarını önlemek için uygulanacak en uygun yöntem ağız koruyucusu (mounth guard) kullanmaları sağlamaktır.

Diş darbe nedeni ile kendi yuvasında yer değiştirir ise hafif bir parmak basıncı ile diş eski pozisyonuna getirilmeye çalışılmalıdır. Dişi kendi yuvasına yerleştirirken kesinlikle zorlanmamalıdır.



26 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page