top of page
  • Yazarın fotoğrafıBaşak Balanlı Türkoğlu

ESTETİK DİŞ HEKİMLİĞİ


Beyazlatma (bleaching) Zaman içerinde çeşitli sebeplerle (yaş, sigara,çay kahve,renkli yiyecek ve içecekler ,kanal tedavisi,travma v.s) rengi koyulaşan doğal dişlerin kimyasal yöntemle renginin ağartılması işlemidir. Canlılığını kaybetmemiş dişlere yapılan uygulama 2’ye ayrılır.

Ofis tipi ( Office bleaching)

Dişhekimi gözetiminde ,klinik ortamında birkaç saat içinde hızlı bir şekilde sonuçlanan beyazlatma işlemidir.

*Ev tipi ( home bleaching)

Yine dişhekimi kontrolü altında fakat klinik ortamı zorunluluğu bulunmadan 7-10 gün içerinde sonuçlanan beyazlatma işlemidir. Ayrıca kanal tedavisi veya travma sebebiyle renk değiştirmiş dişlere uygulanan

 “Devital Beyazlatma “ denilen iç beyazlatma yöntemi de bulunmaktadır.

* Laminate ( kompozit veya porselen )

Renk değişikliği,şekil bozuklukları,diastema denilen diş ayrıklığı gibi çeşitli sebeplerle estetiğinden memnun olmayan bireylere ,dişlerinin sadece ön yüzeyi aşındırılarak uygulanan bir yöntemdir. Aşındırılan ön yüzeye ağız dışında hazırlanan ince porselen ya da kompozit tabakanın yapıştırlımasıyla son derece estetik sonuçlar elde etmemizi sağlayan bu yöntem son yıllarda artarak uygulanmaktadır.

* Full Porselen veya zirkonyum Kronlar veya Köprüler

Geleneksel olarak metal ile desteklenen porselen (seramik) kron veya köprüler, dişeti ile birleşim bölgelerinde metalik bir gölge meydana getirmektedirler. Estetik gereksinimlerin son yıllarda artması sebebiyle vakanın uygun olduğu durumlarda bu tür restorasyonlar yerini zirkonyumla beyaz desteklenmiş porselene,ya da güçlendirilmiş full porselene bırakmaktadır. Zirkonyum, porselen altında metal yerine kullanılan beyaz bir materyaldir ve biyolojik olarak uyumlu ve dayanıklı bir maddedir. Son yıllarda kullanımı estetik avantajından dolayı artmaktadır.

12 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page